Bjørn Edvardsen bidro under ett av våre medlemsmøter for kort tid siden, med en fin demonstrasjon og forklaring på hvordan disse fortommene kan lages på en enkel måte.  

Bjørn holdt en fin innføring i hvordan man lager egne fortommer på medlemsmøtet tidligere i januar. Tor Arild følger med når Bjørn viser det ferdige resultatet.

Først og fremst, så kan en vel si disse er best egnet til fiske i sjø, eller der fortommen ikke har behov for å ligge i overflaten. For å lage disse, trengs det noen enkle materialer og verktøy som de fleste sikkert har liggende.

Dremel eller drill til å tvinne fortommen. En dremel har oftere høyere hastighet, noe som korter ned tiden dette tar, men en drill gjør samme jobben. Til denne, festes en krok, eksempelvis en slik som en henger opp bilder på (gjengepartiet settes i dremel/drill).
Som fortomsmateriale, kan en bruke både vanlig sene, fluocarbo eller annet som en selv ønsker. Bjørn velger her å benytte 2 forskjellige dimensjoner for å få en tapering på forommen og ett greit valg kan være 0,30 og 0,20. Her kan man prøve seg litt frem og selv finne hva man liker best.

En saks/senekutter, bindetråd på en trådholder, litt lynlim og en svivelhempe (slike som en bruker på feks sluker). Den siste er fin å ha når man skal repslå den tvinnede fortommen.

Jeg skal her etter beste evne forsøke å gjengi hva Bjørn lærte oss;

Det er lurt å klargjøre litt først. Kapp en passe lang sene (benytt gjerne hyssing i stedet, dette er verktøy som blir nyttig hver gang du skal lage disse fortommene), tre den på svivelhempen slik at du har en passe løkke og kan tre hånden gjennom denne, da har du svivelhempen lett tilgjengelig når du får bruk for den rundt håndleddet.

Du må også finne en egnet plass å kunne feste ene enden av fortoms materialet som skal spinnes. Jeg hekter den gjerne i ett dørhåndtak. Ønsker du å gjøre det ekstra fancy, kan du tilpasse en planke/lekte, hvor du i ene enden har en øyekrok til dette formålet og i andre enden en pinne/spiker eller liknende, for å kunne slå fortommen dobbelt, rundt.  Lengden på en slik lekte, må være minst halvparten av den totale fortomlengden du starter prosessen med.

Nå skal jeg forsøke å forklare prosessen videre, det er nå moroa begynner!

  1. Du måler opp og klipper 3 lengder av fortoms materialet. 2 lengder av den tykkeste, på hhv 70 og 170 centimeter. Deretter 1 lengde med den tynneste du velger å bruke, på 105 cm.
  2. Nå skal disse skjøtes i rekkefølgen tykk – tynn– tykk fortom. Forsøk å få til noen jevne knuter og klipp bort overskytende tamper. Benytt knuter tilpasset det materialet du bruker.
  3. Du har nå en totallengde på ca 230-235 cm. I hver ende lager du en enkel løkke. Fest ene i ett fast punkt – som jeg nevnte over benytter jeg ett dørhåndtak – og den andre enden i kroken som du har festet i dremelen/drillen.
  4. Nå skal du spinne tråden. Med dremel går dette raskt, med drill vær litt mer tålmodig. Du må passe på å holde fortoms materialet stramt under hele prosessen heretter! Passe stramt i vertfall, ikke så mye at du ryker den. Begynn å spinne materialet og gjør dette helt til du kjenner dremmel/drill begynner å bevege seg mot fortoms materialet. Dette betyr du har spunnet materialet så mye, at det begynner å bli kortere – og sannsynligvis spunnet det nok.
  5. Husk nå å holde fortommen stram, nå skal den «brettes dobbelt» – å ha litt hjelp nå er fint, men på dette punktet er det svivelhempen skal benyttes. Denne festes på fortommen så den løper fritt. Hold den omtrentlig midt på fortommen – legg så fortommen dobbelt og flytt enden som er på dremel/drill, over på samme sted du har festet motsatt ende av fortommen, mens det strammes godt mot svivelhempen (hold så den ikke begynner å spinne rundt).
  6. Når du har fått lagt fortommen dobbelt, flytt så fingrene dine på svivelhempen slik at svivelen kommer fritt (holde i løkka som du festet i den er smart) – fortoms materialet vil da begynne å spinne fritt. Begynner den ikke spinne, har du for stort mothold og må slippe opp litt som om det er en «liten fisk» i enden, og ikke en laks på 10 kg.
  7. Har du spunnet opp fortoms materialet lenge nok, vil det bli en pen og jevn repslåing av materialet. Der svivelhempen er festet får du en pen liten løkke hvor du senere kan feste spissmateriale. I motsatt ende slår du en enkel knute.
  8. Klipp av overskytende inntil knuten du har slått på den flettede fortommen. Legg den igjen dobbelt, så du får en passe stor løkke til å feste i lina. Nå kan du slå bindetråd rundt, avslutte med whipfinish/halvstikk – og til slutt sikre «spleisen» med litt lynlim. UV-lim er ikke å anbefale.

Mottar gjerne bilder dersom noen vil bidra med en bilde beskrivelse i tillegg til dette. Du kan også finne flere demonstrasjoner av dette på YouTube ved å søke på «twisted leader», eller sjekke kanalen til Staffan Lindstrøm som har mange gode tips på lur.  Her finner du en av Staffans demonstrasjonsvideoe på flettede fortommer – se gjerne den så forstår du også fremgangen beskrevet over best mulig.